Entrada destacada

Si veniu en so de pau...

"Si veniu en so de pau, ja podeu entrar si us plau. Si voleu fer mal a algú, abans deixeu-me trucar al zero noranta-u." Aquesta...

dimecres, 21 de setembre del 2016

El Defensor de la Veritat

Sí, sí, ja sé que tenim molts càrrecs xuclant de la mamella, però què voleu que us digui, n’hi ha un que jo trobo a faltar i que crec que hauríem de tenir: el Defensor de la Veritat. Oi que tenim un Defensor del Poble? Doncs jo vull tenir el Defensor de la Veritat.

Hauria de ser una figura imparcial i no vinculada ni al govern de torn ni a cap partit polític. Que això és impossible? Sí, d’acord, gairebé impossible, però valdria la pena intentar-ho.

I que què faria? Molt fàcil: fer aflorar la veritat quan els polítics discuteixen, fan declaracions o participen en debats. Seria una mena d’àrbitre que decidiria, en molt poc temps –i aquí rau la gran complicació tècnica que tindria la feina d’aquest personatge- si el que està dient fulanito o menganito és veritat o és mentida.

Us vaig a posar un exemple:

Imagineu que al Congreso de los Diputados estan fent un debat econòmic. Surt un diputat català i diu:

-     -  Señoras diputadas y señores diputados, sepan que, según los últimos datos de que disponemos, las inversiones extranjeras en Catalunya (y no contamos aquí las españolas) han subido el último año el 12%” 

Immediatament surt el ministre d’economia espanyol i contesta:

-     -  “Sepan señoras diputadas y señores diputados, que la inversión extranjera en Catalunya ha disminuido un 4% en el último año”

Per tal que la feina del Defensor de la Veritat no fos ingent, només actuaria a petició d’un tercer, i d’una manera similar al què passa en certs partits de tenis on un jugador té dret a demanar, un nombre limitat de vegades, el “Ojo de Halcón” per comprovar si la pilota ha entrat.

En l’exemple que ens ocupa, el diputat català podria dir:

- “Señor Presidente del Congreso, pido el veredicto del Defensor de la Verdad sobre la afirmación del ministro de Economía”.

Aleshores el senyor President –o la senyora Presidenta en el cas dels propers dos mesos i gràcies- invocaria la veu del Defensor de la Veritat, que se sentiria per grans altaveus dient amb veu potent:
 
-     -  “Esto es..... (pausa per posar una mica de suspense) .... MENTIRA!”

I s’encendria un llum vermell i se sentiria una botzina tipus aquella del Supercicuta del Un, Dos, Tres, que ressonaria per tots els racons de la cambra baixa. I quan deixés de sonar la botzina es tornaria a sentir la veu del Defensor de la Veritat que diria:

-      - Después de consultar todos los datos a nuestro alcance, les hago saber a sus señorías que el dato correcto es que la inversión extranjera en Catalunya a lo largo del último año ha subido un 9,87%”

Imagineu això mateix a debats electorals, quan hi ha tantes dades de balances fiscals com participants, i quan certs individus treuen cartolines amb gràfiques que pugen o baixen, sense cap indicació d’on provenen les dades i sense cap mena de comprovació posterior.

És clar que darrera el Defensor de la Veritat hi hauria d’haver un gran equip de gent treballant, amb especialistes en totes les matèries i ordinadors molt potents que fessin cerques molt ràpides, i....  d’acord, d’acord, se m’està anant l’olla, però no em negareu que seria útil. Faria augmentar moltíssim l’audiència dels plens que ara no es mira gairebé ningú i, el més important, potser faria que els polítics s’ho pensessin dues vegades abans d’afirmar qualsevol cosa que a ells els convingui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada