Entrada destacada

Si veniu en so de pau...

"Si veniu en so de pau, ja podeu entrar si us plau. Si voleu fer mal a algú, abans deixeu-me trucar al zero noranta-u." Aquesta...

dijous, 21 de juliol del 2016

La melodia de les paraules

Aquest article va ser publicat al blog del TERMCAT el mes d'abril de 2015 a l'apartat "En primera persona"
http://www.termcat.cat/ca/Actualitat/En_Primera_Persona/51/

En un món on la comunicació escrita ha anat passant a mans dels SMS,  dels Whatsapp i de les piulades a Twitter; on l’ortografia es tracta per aproximació i sucumbeix a la urgència del teclejat sense miraments; on la literatura és substituïda per missatges amb escassos caràcters (i escàs caràcter, en general), es fa difícil reivindicar el valor de l’escriptura i la pulcritud en l’ús de les paraules adequades. Som a l’era de les emoticones (està acceptada aquesta paraula, amics del TERMCAT?) com a substitutes de la descripció d’emocions i del pq en lloc del perquè.

Molta gent defensa que el llenguatge serveix per comunicar-nos i que, mentre faci aquest servei, no cal encaparrar-se en “detallets” com accents, apòstrofs i d’altres frivolitats. Però mireu, a mi em segueix apassionant l’ús de la paraula que toca i que, a més, estigui ben escrita.

Potser és per la meva formació científica, que m’ha ensenyat a ser rigorós i a saber quan les minúcies són importants i quan no. Per mi, usar un mot que no és prou escaient és com acceptar que l’acceleració de la gravetat és de 10 m/s2 (heretgia!) quan realment és de 9.81 m/s2. És com si en una simfonia el violinista toqués un si en lloc d’un la. Podria generar una dissonància tal que fes mal fins a les oïdes del més negat per la música (a no ser que fos com Béla Bartók, que era un mestre en les dissonàncies...).

I per més inri em dedico a la meteorologia, el vocabulari de la qual està en boca de tothom; i això, ja se sap, desgasta i genera vicis lingüístics. Fins que no van arribar els tertulians professionals només hi havia dues coses de les que tothom s’atrevia a parlar sense saber-ne: la meteorologia i la medicina.

Potser és per tot això que quan els amics del TERMCAT em demanen que col·labori en millorar la definició d’un terme meteorològic, o que pensi com li podem dir a un fenomen pel qual no tenim cap terme normalitzat en català, per mi és una festa; una festa perquè confien en el Servei Meteorològic de Catalunya per dur a terme aquesta tasca i perquè m’ofereixen l’oportunitat de donar un quart de volta a la clavilla del violí i fer que en lloc d’un si soni un la. I si ho aconseguim, tot és més harmoniós i la melodia de les paraules sona millor.

Gràcies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada